Tresdiena, 2014. gada 16. aprilis












Pu Erh tējas » Pu Erh

 Pu Erh

„Lao-ča”- sena cienījama tēja. Ķīnā šī tēja pazīstama vairāk kā 1000 gadus (tikai pēdējo 10 gadu laikā tā ir iekarojusi Ameriku un Eiropu).
 Pu Erh ir unikāla tēja sekojošu iemeslu dēļ:

  • kļūst labāka ar laiku, kā to var teikt par labu vīnu, vai kā labu konjaku...un šī tēja var būt arī daudzu kolekcionāru priekšmets;
  • atver plašu garšu un aromātu pasauli, jo tējas daudzveidība ir atkarīga no tā, cik ilgu laiku ir uzglabāta un kurā vietā ir novākta;
  • ir neparasti veselīga, uzlabo gremošanas sistēmu, asinīs pazemina holesterīna līmeni, palīdz atbrīvoties no liekā svara.

Tēju audzē Juņņaņ provincē, kura atrodas Ķīnas dienvidos.

  • Juņ- nozīmē mākonis
  • Ņaņ- nozīmē dienvidi
  • Mākoņainie dienvidi- jo, šajā apvidū ir ļoti silts un auksts mitruma %.

 Juņņaņ kalni pārklāti ar bieziem mežonīgiem mežiem, kuros bieži var sastapt tējas kokus, kuru vecums ir vairāk par 1700 gadiem un tie bieži sasniedz 26 metrus aukstumu.
 Tātad, tēja var būt ne tikai kā krūms, kas ir aukstāks par metru, bet arī var būt kā liels koks ap 15 un aukstāk metriem. 
 Tad, tieši arī šo seno koku lapas ir Pu Erh tējas izejmateriāls. Skaitās - jo koks vecāks, jo lapas sulīgākas un zaļākas, un tēja ir garšīgāka.
 Raksti vēsta, ka Pu Erh Juņņaņā un Tibetā dzēra jau 618-907g. Tan dinastijas laikā, bet savu nosaukumu Pu Erh tā ieguva pateicoties Puer pilsētai, kura atrodas Juņņaņ provincē, kas tajā laikā skaitījās lielākais tējas tirdzniecības centrs.

 Eksistē divi Pu Erh veidi:

  • Šen Pu Erh (zaļais, nefermentētais)
  • Šu Pu Erh (melnais, fermentētais)

 Šen Pu Erh tējas lapiņas, kuras tiek novāktas no lieliem savvaļas tējas kokiem, kaltē un pēc tam lapiņas vēl iziet neskaitāmus, smalkākus tehnoloģiskos apstrādes procesus un tikai tad, presējas visdažādākajās formās.
 Svaigi sagatavots Pu Erh pieskaitāms pie zaļās tējas, turklāt tā ir „dzīva„ tēja, jo fermentācijas process tajā norit lēni un nemitīgi tik ilgi, cik ilgi tiek uzglabāta šī tēja.
 Šis nepārtrauktais process notiek pateicoties baktērijām, kuras ir ļoti līdzīgas jogurta baktērijām, turklāt tās tējā netiek ievadītas, bet gan viss notiek dabiskā ceļā. Un tieši šo baktēriju darbība tējā, pie noteikuma, ja to pareizi uzglabā, dabiski fermentējot, nobriedinot to, gala rezultātā rodas sava vienreizēja garša, smarža un aromāts. 
 Ķīnā pieņemts Pu Erh tēju saukt par Hei ča (melnā tēja).
 Ja pareizi tiek uzglabāta Šen Pu Erh tēja, tad pilna fermentācija var tikt sasniegta 15-30 gadu laikā, lapas krāsa var mainīties no gaišas līdz tumši zaļai, tad līdz brūnai un pavisam melnai. No gaišas līdz tumšai mainās arī tējas uzlējuma nokrāsa.
 Šen Pu Erh pilna fermentācija nav obligāta, jo noteikt, kad tā ir sasniegta ļoti grūti, tomēr vienīgais paliek garšas un smaržas faktors, par cik katrā tējas uzglabāšanas stadijā tā var būt ļoti dažāda un visa uzglabāšanas posma gaitā tā iegūst arvien jaunu garšas un aromāta niansi. Un pavisam svaigs, vai arī 1 gadīgs, 5 gadīgs Pu Erh katrs ir interesants pa savam, tomēr vērtīgāks vienmēr skaitīsies Pu Erh ar stāžu, kas būs izturēts 10 - 15 gadus un vēl vairāk.
 Ļoti svarīga ir pareiza uzglabāšana- mitrums nedrīkst pārsniegt 90%, blakus nedrīkst atrasties citi aromāti un nedrīkst būt arī pārāk auksts vai karsts, tāpat ir jānodrošina labi vēdināma telpa, kurā tiek uzglabāta tēja.
 Par laimi šie apstākļi sakrīt ar tiem apstākļiem, kādos dzīvojot cilvēks var justies komfortabli, tādēļ Pu Erh var uzglabāt arī mājas apstākļos, piem. skapī v.c., kur labi var piekļūt gaiss un nav blakus aromāti.
 Ļoti daudz kur Pu Erh līdzinās vīnam. Jaunam Šen Pu Erham, tāpat kā jaunam vīnam, jūtama izteikta garša, kura daudziem ir patīkama, taču īstiem lietpratējiem tā šķiet pārāk kontrastaina(asa) pēc garšas.
 Pu Erh zinātāji tomēr priekšroku sniedz izturētam Pu Erham, īpaši tam, kas ir no savas personiskās kolekcijas.
 Pu Erh kolekcionēšanas mode sākumā pārņēma Taivānu, Honkongu un zināmā mērā Ķīnu, turklāt pēdējo 10 gadu laikā Pu Erh popularitāte pasaulē ir augusi, to kaislīgi kolekcionē amerikāņi un eiropieši.
 Vēl ir vērts piebilst, ka ar katru noturētu gadu aug ne tikai Pu Erh cena, bet arī uzlabojas tējas kvalitāte. Viena Pu Erh 10 gadus ilgi noturēta presēta plāceņa cena, kura svars ir 350-400gr. ir 150-300$, bet Pu Erh , kas ir vecāks par 10 gadiem, cena ir augstāka.
 Šen Pu Erh tēju sauc arī par zaļu, pēc lapas novākšanas to kaltē(vislabāk saulē) un tad presē.
 Jaunam, zaļam Šen Pu Erham ir spilgta un izteikta garša, kura daudziem patīk, ja tādu tēju noliek uz ilgāku glabāšanā, tad ar laiku tās garša kļūs mīkstāka un tā būs ieguvusi jaunas īpašības. Citi pērk jaunu Pu Erhu lai dzertu, turpretī citi lai glabātu vai kolekcionētu un baudītu to pēc vairākiem gadiem, kad tējass garša būs kļuvusi mīkstāka un sabalansētāka. Jauna skaitās trīs gadi un mazāk.


 



2007, Tējas un kafijas veikals "Chado"
T. 29403456  E-pasts: chadotea@inbox.lv